Veel cliënten stellen mij geregeld vragen over beleggen. ‘Of ik zelf al lang beleg?’, ‘of ik vroeger fouten heb gemaakt?

Ik vertel dan dat ik zo rond mijn 20e levensjaar ben begonnen met beleggen en indertijd alles heb geprobeerd om een ‘winnende’ strategie te ontdekken. Ik handelde in opties, futures, heb talloze handelsmethodieken geprobeerd. Ik verkocht als ik dacht dat koersen gingen dalen. Het resultaat was niet best. Zeker toen ik beroepsmatig ging beleggen en mij ging verdiepen in al het academisch onderzoek dat naar financiële markten is gedaan, toen viel het kwartje.

De beleggingsstrategie die ik sindsdien volg is simpel en eenvoudig: Ik Blijf Kopen!

Als je deze strategie ook volgt, kan dit je leven veranderen. Blijven kopen is een strategie die je een realistische kans geeft om vermogend te worden. Het idee is om voortdurend beleggingen aan te kopen die jou inkomen oplevert. Onder inkomen versta ik rente, dividend of ingehouden winsten. Voorbeelden zijn aandelen, onroerend goed en obligaties. Bij het uitvoeren van deze strategie gaat het dus niet om wanneer je moet kopen of hoeveel je moet kopen, alleen dat je moet blijven kopen.

Helaas volgen veel Nederlanders deze strategie niet. Uit onderzoek van DNB blijkt dat Nederlands vooral sparen. En dus veel minder beleggen. Ik vermoed dat spaarders vooral bang zijn dat de koersen van hun beleggingen flink dalen om het moment dat er ingestapt is. Dat is dan ook een reden dat veel toekomstige beleggers aangeven te wachten met beleggen tot het moment dat er een flinke daling had plaatsgevonden. Echter op het moment dat koersen flink dalen is het nieuws ronduit slecht. In de media lees je dan ‘bloedbad op de beurzen’ en andere slecht economisch nieuws. ‘Wie wil er in een dergelijk klimaat gaan beginnen met beleggen?’

Het probleem met deze aanpak is dat de markt gedurende een aanzienlijke periode kan stijgen voordat er een correctie plaatsvindt. Neem nu het beursjaar 2021. We waren nog volop bezig met corona en de impact die dit zou hebben op de economie. Een goede reden om even te wachten, behalve dan dat de koersen gemiddeld 27% stegen in 2021.

En zo zijn er talloze redenen om niet te gaan beleggen. ‘De markt is overgewaardeerd’, ‘Rusland kan uit de hand lopen’ of een beleggingsgoeroe die roept dat de koersen flink kunnen gaan dalen. Allemaal redenen dat een belegger eerder besluit te verkopen dan bij te kopen.

Je zou ook mijn strategie kunnen volgen, blijf gewoon kopen als je geld over hebt. Of de markt nu hoog of laag staat, blijf gewoon kopen. Vergelijk het met boodschappen doen, dat doe je ook continue.

Maak er dus een gewoonte van om je geld te investeren. Zorg dat je van je inkomen periodiek een gedeelte overboekt naar je beleggersrekening.

Blijven kopen is als een sneeuwbal die een heuvel afrolt. De bal wordt steeds groter en groter.

Zelfs als de beschikt over een slechte timing (een belegger met pech) en steeds investeert net voordat de beurzen instorten. Zelfs dan ben je nog veel beter af als de spaarder die nimmer is gaan beleggen.

Een voorbeeld van de belegger met pech. Het verhaal over de pech-belegger gaat over een man met mogelijk het slechtste geluk in de geschiedenis van beleggen. Hij deed in totaal 4 grote aankopen in aandelen tussen 1973 en 2007. Hij kocht in 1973 vóór een daling van 48% in aandelen, kocht in 1987 vóór een daling van 34%, kocht in 2000 vóór de dot-comcrash en kocht in 2007 vóór de Grote Recessie. Ondanks deze 4 aankopen ter waarde van iets minder dan € 200.000, hoe deed hij het? Hij eindigde met een winst van € 980.000 en realiseerde een jaarlijks rendement van 9%. Wat was zijn geheim? Hij heeft nooit verkocht.

Uiteraard heeft deze beleggers vaak tegen een verlies aangekeken. Maar door simpel niet te verkopen, bouw je uiteindelijk vermogen op. Verkopen daarentegen betekent letterlijk het verkopen van jouw toekomstige rijkdom. De enige keer dat je jouw beleggingen moet verkopen, is voor herallocatie (jaarlijks / per kwartaal, enz.) Of tijdens je pensioen.